Praktijkspeuren

Maak van jouw hond een echte speurhond! 
Praktijkspeuren is samen met je hond op zoek gaan naar een 'vermist' persoon. Dit doen jullie door samen een spoor uit te werken, zo kan deze 'vermiste' persoon ook voorwerpen hebben laten vallen onderweg die jullie moeten vinden... Jouw hond heeft de neus en jij leert de lichaamstaal van je hond goed te interpreteren zodat jullie de 'vermiste' persoon en de verloren voorwerpen samen vinden.

Waarom Praktijkspeuren?
Vanuit mijn werk als gedragstherapeut heb ik vaak 'neuswerk' geadviseerd aan klanten. Dit, omdat het heel goed is voor het zelfvertrouwen van jouw hond. Jij, als baasje, zet je hond in zijn kracht. Hij mag iets doen waar hij goed in is! En dat niet alleen, ook versterkt het de band tussen jou en je hond. Doordat jullie als team aan de slag gaan, zal je zien dat er over en weer een nóg betere band ontstaat tussen jullie.
Daarnaast is Praktijkspeuren een hele goede uitlaatklep. Doordat je jouw hond aan het werk zet, zowel fysiek als mentaal, daag je hem uit! Ruiken en snuffelen is heel intensief voor jouw hond en daarnaast moet hij ook nog eens flink nadenken onderweg. 
Ook geef je jouw hond een heel duidelijk doel: het vinden van de 'vermiste' persoon. Doordat deze gekoppeld is aan iets leuks of iets lekkers, zal je zien dat hij heel graag zijn best ervoor doet.



Wie kan er deelnemen aan Praktijkspeuren?
Iedere hond heeft een neus, dus of deze hond nou klein of groot is, jong of oud, dat maakt niet uit!
Praktijkspeuren is maatwerk. Heb je een jonge pup, dan zullen de sporen wat korter zijn, net als bij de oudere hond.
Heb je een hond met een gedragsprobleem, één die bijvoorbeeld bang is voor mensen, dan passen we daar de lessen op aan.
Elke hond kan en mag speuren in zijn eigen tempo! 
 

Waar vinden de lessen plaats? 
 
Dit zal op verschillende locaties plaatsvinden. Zo leer je om in het bos te speuren op gras en zandpaadjes. Maar we gaan ook naar gebieden met een verharde ondergrond zoals in een woonwijk of een dorpscentrum. Zo leert je hond op allerlei verschillende ondergronden de geur te onderscheiden en zo de 'vermiste' persoon te vinden. 

Wat neem je mee? 

  • Goed passend tuig (Bij voorkeur een Y-tuig)
  • Goed passende halsband
  • Korte lijn (Maximaal 2-3 meter) 
  • Lange lijn zonder handvat (minimaal 7 meter, maximaal 10 meter)
  • Water (plus bakje)
  • Beloningssnoepjes en/of een beloningsspeeltje

Groepsles of Duoles?

De lessen worden of in groepsverband of in duo's gegeven. Het verschil tussen deze beide:

In het geval dat je meedoet aan een groepsles ben je gemiddeld zo'n 2,5-3 uur onder de pannen. Je doet mee met een groep van maximaal 5 deelnemers. Hierbij is het zo dat je om de beurt gaat speuren. Wanneer je niet zelf aan de beurt bent, zit jouw hond in de auto. Op die momenten kan je worden ingezet als 'vermist persoon' of je wacht bij de auto's en honden die daarin verblijven. Er is altijd minimaal 1 persoon bij de auto's en de honden.

Wanneer je meedoet met een duoles, dan zal deze ongeveer een uur tot een uur en een kwartier duren. Hierbij is het zo dat jij samen met jouw hond de andere persoon met zijn/haar hond gaat zoeken. Hier moet jouw hond dus wel geschikt voor zijn! 
Je bent om de beurt aan het speuren en wanneer je zelf dus niet aan het speuren bent, word je gezocht door het andere koppel.

Hoe geef je je op voor Praktijkspeuren? 

 Dit kan middels het contactformulier of via Whatsapp op 06-15615123. 

Tarieven

€30,00 Per les in groepsverband
€37,50 Per les in duo

Al de genoemde tarieven zijn inclusief btw.